Κυριακή, 28 Δεκεμβρίου 2014

Ας βρούμε το "ΓΙΑΤΙ" της ζωής (βίντεο)

Αυτός ο κόσμος με το πλήθος των διαδικτυακών πληροφοριών που πληροφορούν αλλά δεν εκπαιδεύουν - όπως το θεωρεί η ΝΕΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ - μας αρέσει αλλά με ποιο τίμημα; Την ανταλλαγή της εσωτερικής αλήθειας με την ψευδαίσθηση της εξωτερικής γνώσης.


«Ζούμε σε έναν υλιστικό κόσμο...μπορεί να έχουμε αναπτύξει τρομερές επικοινωνίες… μπορούμε αυτή τη στιγμή να επικοινωνήσουμε με την Κίνα, αλλά από την άλλη μεριά ίσως είναι η εποχή που οι άνθρωποι είναι πολύ απομονωμένοι και μόνοι. Ο καθένας επικοινωνεί μέσω της τεχνολογίας με όλον τον κόσμο αλλά δεν ξέρει ποιος είναι ο διπλανός του. Η Φιλοσοφία μας βοηθά να βγούμε από αυτή τη «φυσαλίδα»: μας βοηθά να βρούμε τον ουρανό μέσα μας...αλλά χρειάζεται να υπάρχει κάτι μέσα μας ώστε όταν παρατηρούμε τον ουρανό να διερωτόμαστε, να προβληματιζόμαστε. Εκεί είναι που γεννιέται η Φιλοσοφία: η ικανότητα να αναρωτιόμαστε το «γιατί» της ζωής μας. Αυτό μας κάνει φιλοσόφους στην πράξη : να μπορούμε να γινόμαστε σιγά-σιγά, λίγο-λίγο, πιο κυρίαρχοι του εαυτού μας. Η Φιλοσοφία υπάρχει αλλά την πράξη τη βάζουμε εμείς, ο καθένας στη ζωή του.»


Με αυτά τα λόγια ο αντιπρόεδρος του Διεθνούς Πολιτιστικού και Φιλοσοφικού Οργανισμού «ΝΕΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ» καθηγητής Φιλοσοφίας Γιώργος Πλάνας, έδωσε έναυσμα για συζήτηση και σκέψη, κατά την παρουσίασή του «Η Φιλοσοφία στην πράξη», στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο βιβλιοπωλείο IANOS, την Τετάρτη 19/11/2014, με μεγάλη συμμετοχή κοινού όλων των ηλικιών.


Δείτε ένα βίντεο με την ομιλία:
Δείτε, επίσης, φωτογραφίες από το αφιέρωμα στη φιλοσοφία 2014 σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας http://goo.gl/GDFiyv

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΜΑΣ